به گزارش خبرنگار مهر، عبادت در ايام اعتکاف براي تمام کساني که يک بار معتکف شده اند فراموش نشدني است، در ايام اعتکاف ما ميهمان هستيم و ميزبان خالق کريم، اگر ميهمان خوبي هم نباشيم صاحب خانه با فضل و کرم خود همه را راضي و خشنود نگه مي دارد و خاطره خوشي از اين ميهماني در دل ما به يادگار مي ماند که فراموش شدني نيست، خاطره اي که قلم از بيان اين حالت روحاني قاصر است.
تمام عبادتها علاوه بر احکام و آدابي که در مرحله اعمال ظاهري و يا نيّت دارا هستند، رموز و اسراري را نيز در بر دارند که جز اهل شهود و معرفت به آن دست پیدا نمی کنند.
اعتکاف بهترين فرصت براي تفکر
سنت اعتکاف در طول تاريخ کم و بيش در ايران اسلامي نيز بر پا مي شده، آنچه به صورت مستند وجود دارد اين سنت الهي در دوران صفويه به همت بلند شيخ لطف الله ميسي و شيخ بهايي در دو پايتخت پادشاهان صفويه، يعني قزوين و اصفهان، بر پا مي شده است، امّا پس از تأسيس حوزه علميه قم به وسيله آيت الله حائري در جوار حرم مطهر حضرت معصومه (س) سنت الهي اعتکاف رنگ و بوي ديگري به خود گرفت.
يکي از ويژگي هاي اعتکاف اين است که بهترين فرصت را براي تفکر بوجود مي آورد بنابر اين معتکف بهترين فرصت براي عبادت تفکر را دارد، در حديثي از پيامبر(ص) داريم "يک ساعت فکر کردن از شصت سال عبادت بهتر است" پس در اعتکاف نيز مقدمات تفکر فراهم مي آيد.
اعتکاف بهترین برنامه فرهنگی است
نماينده ولي فقيه در استان سمنان از اعتکاف به عنوان عبادتي پرفضيلت در دين اسلام نام برد و گفت: فضيلت خدمت به معتکفين کمتر از اصل اعتکاف نيست و خدمت به معتکفين توفيقي است که خداوند به بندگان خاص اعطا ميکند.
آيت الله سيد محمد شاهچراغي اظهار داشت: برگزاري پرشور اعتکاف در تمامي شهرها و روستاها از برکات انقلاب اسلامي است و همه ما وظيفه داريم اين سنت فراموش شده را احياء کنيم.
وي با اشاره به اينکه استان سمنان، استان خيرين است، آگاهي خيرين نسبت به فضايل خيرات براي اعتکاف و هدايت نذورات به اين سمت را ضروري دانست و تصريح کرد : هم خيران و هم نهادهاي فرهنگي بايد در اين زمينه اهتمام ويژهاي داشته باشند.
عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: اعتکافي زيباست که مورد عنايت حضرت ولي عصر (عج) قرار گيرد و در اين راستا بايد معتکفين، اعتکافي بدون آسيب و آفت داشته باشند.
آیت الله شاهچراغي از اعتکاف به عنوان بهترين برنامه فرهنگي یاد کرد و افزود: نهادهاي فرهنگي براي هدايت بودجههايشان در اين زمينه بايد تلاش کنند و در راستاي توسعه و ترويج اين سنت نبوي بين جوانان و دانشگاهيان اهتمام ورزند.
70درصد معتکفان را بانوان تشکیل می دهند
رئيس ستاد اعتکاف سمنان با بیان اینکه معمولا هرساله 70 درصد معتکفین را بانوان تشکیل می دهند، گفت: آئين اعتکاف امسال با عنوان تمناي وصال در سه مسجد امام، جامع و الزهراي سمنان برگزار شد که مسجد جامع ويژه برادران و دو مسجد ديگر ويژه خواهران است.
حجت الاسلام عبدوس فلسفه خلقت انسان را رسيدن به عبوديت دانست و اظهار داشت: دست يافتن به اين مقام، با درجا زدن و ايستايي حاصل نميشود و بايد تلاش شود تا به مقام "عند الله" برسيم.
وي افزود: هنگامي که يک جوان در هواي گرم شهري کويري چون سمنان از همه تعلقات دنيوي دست برميدارد و در مراسم معنوي اعتکاف شرکت مي کند و در مسجدي مشغول روزه، عبادت، ذکر گفتن و قرآن خواندن مي شود، حالات خاصي به او دست ميدهد که با هيچ چيز قابل مقايسه يا معاوضه نيست.
50 تا 60 درصد معتکفان را جوانان زير 30 سال تشکيل مي دهند
رئيس ستاد اعتکاف شهرستان سمنان، استقبال از اعتکاف را در این شهرستان در سالهاي اخير رو به رشد دانست و افزود: بالاي 50 تا 60 درصد معتکفان را جوانان و افراد زير 30 سال تشکيل مي دهند.
وي با تاکيد بر پرهيز از دولتي شدن آئين اعتکاف گفت: دريافت بخشي از هزينه و استفاده از کمک هاي مردمي براي جلوگيري از دولتي شدن اعتکاف است.
عبدوس با بيان اينکه خداوند متعال مکروهات را نيز مانعي براي دوري از محرمات قرار داده است، گفت: کساني که وارد اعتکاف ميشوند، اعمالشان در روز نخست از اين آئين سه روزه حکم مستحب را دارد؛ اما اگر افطار روز اول را پشت سر گذاشتند، در روزهاي دوم و سوم حضور در محل بيتوته و روزه گرفتن بر ايشان واجب است و معتکفان بايد به اين امر مهم توجه کنند.
اعتکاف در نظام جمهوري اسلامي ايران درخشش قابل توجهي پيدا کرد
امام جمعه موقت سمنان گفت: اعتکاف در نظام جمهوري اسلامي ايران درخشش و نمود قابل توجهي پيدا کرد، در حالي که در سالهاي قبل از پيروزي انقلاب اسلامي چندان به اين آئين مهم ديني توجه نميشد.
وي گفت: مردم عادي قبل از پيروزي انقلاب اسلامي در مساجد حضور چنداني براي برپايي آئين اعتکاف نداشتند و بيشتر معتکفان نيز از طلبه ها بودند؛ اما امروز استقبال از اين آئين هر سال بيش از گذشته مي شود.
امام جمعه موقت سمنان اضافه کرد: در اين سالها هر چه به پيش ميرويم، شمار معتکفان در کشور بيشتر مي شود و اين امر حاصل و برکت نظام اسلامي است.
حضور در اعتکاف معادل طواف خانه خدا است
امام جمعه شاهرود حضور در اعتکاف را معادل طواف خانه خدا دانست و تاکید کرد: اعتکاف باعث پاکي روح و روان ميشود.
حجتالاسلام محمود ترابي يکي از اهداف بنيان خانه خدا و مساجد در روي زمين را برگزاری اعتکاف در آن دانست و تصريح کرد: اعتکاف نوعي مهماني خدا است که خداوند خانه خودش را محل اين مهماني قرار ميدهد.
وی اظهار کرد: در قرآن، اهميت و فضيلت اعتکاف و آداب آن مورد بررسي و سپس به مقايسه بين مهمانان خدا در مسجدالحرام و ماه مبارک رمضان و ايام اعتکاف پرداخته و در پايان مسئوليت اجتماعي معتکفان نسبت به ديگران مورد تاکيد قرار گرفته است.
ترابي افزود: اعتکاف عمل مقدسي است که بايد در بهترين نقطه روي زمين يعني مسجدالحرام و ديگر مساجد معروف انجام می شود.
اعتکاف مجموعه ای از بهترین عبادات را در خود دارد
مدير کل تبليغات اسلامي استان سمنان نیز در خصوص فضيلت اعتکاف گفت: يکي از معيارهاي فضيلت هر کار، مطابقت آن با هدف کلي نظام آفرينش است و قرآن کريم اين هدف را در عبادت و بندگي خداوند متعال ميداند.
حجت الاسلام علي شکري افزود: اعتکاف همانند ساير عبادتها داراي فضيلت و ارزش بسيار والايي است.
وي با بیان اینکه اعتکاف تنها يک عبادت نيست بلکه مجموعهاي از بهترين عبادات را به همراه دارد، اضافه کرد: عباداتي که هر يک به تنهايي براي پيشبرد انسان در مسير بيانتهاي کمال، داراي آثار و برکات فراوان و فضيلت بسيارند، تنها جزئي از اين عبادت به حساب ميآيند.
مديرکل تبليغات اسلامي استان سمنان گفت: تفکر، روزه، نماز، قرائت قرآن، دعا، تهجد، حضور در مسجد و جماعت، ذکر خداوند متعال از جمله کارهايي هستند که معتکفان در طول روزهاي اعتکاف به آنها مشغول هستند.
313 مبلغ و مبلغه به مساجد محل اعتکاف استان سمنان اعزام شدند
وي از اعزام 313 مبلغ و مبلغه به مساجد محل اعتکاف استان سمنان خبر داد و افزود: از این تعداد 114 نفر مبلغ بومي، 12 نفر اعزامي از دفتر تبليغات اسلامي قم و 74 نفر مبلغ اوقاف، هجرت و مستقر هستند.
شکري در خاتمه اظهار داشت: 938 نوبت اقامه نماز، 626 سخنرانی و مشاوره دینی، بيان مسائل اخلاقي و اعتقادي و پرداختن به اعمال وارده در اين ايام از جمله وظايف مبلغان در آئين اعتکاف است.
...............................
گزارش از اعظم سالار
نظر شما